Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Senioren in beweging

Beweging


Komt het omdat we meer zittend werk doen, of omdat we onze vrije tijd vaker doorbrengen achter de computer of voor de televisie? Bekend is dat ongeveer 60% van de Nederlandse bevolking niet aan de norm komt van 30 minuten matige inspanning per dag. Dit is een verontrustende ontwikkeling gezien het toenemende aantal mensen met overgewicht en klachten aan hart en bloedvaten.

Het is een van de basiswetten van het heelal; als je meer calorieën verbruikt dan gebruikt, val je af. Een eenvoudig voorbeeld: Als iemand, zonder verandering in voedingsgewoonten, gedurende twee weken elke dag 250 calorieën extra verbrandt dan creëert hij of zij een tekort van 3500 calorieën, wat leidt tot het verlies van ongeveer 500 gram lichaamsgewicht.

Wist u dat?

 

...Lichaamsbeweging tijdens het SouthBeach dieet niet alleen goed is voor de algehele conditie van uw lichaam, maar dat lichaamsbeweging ook het afvallen bevordert?

Wie wil vermageren moet dus zorgen dat hij meer energie verbruikt dan wordt aangevoerd, dat kan op twee manieren: door minder of anders te eten en door meer te bewegen. De combinatie van die twee is de meest ideale en gezonde manier om af te vallen.

Zijn de pondjes eraf, dan is beweging ook een uitstekende manier om ervoor te zorgen dat ze wegblijven. Uiteraard heeft lichaamsbeweging ook een gunstige uitwerking op je uithoudingsvermogen en lenigheid. Het levert een bijdrage aan de gezondheid van hart en bloedvaten, versterkt de botten en houdt de gewrichten in goede conditie.

Behalve de lichamelijke voordelen van lichaamsbeweging is de geestelijke oppepper ook heel belangrijk. Regelmatig flink bewegen geeft een voldaan en ontspannen gevoel, vermindert stress en zorgt ervoor dat je een energiek gevoel krijgt. Moeten we nu allemaal fanatiek de sportschool in of gaan trainen voor de marathon? Het kan, maar ben je dan niet gewend, dan houd je dat niet lang vol.

Begin met het maken van een plan hoe je ongeveer 30 minuten per dag aan lichaamsbeweging kunt besteden en voer het daarna stapsgewijs uit. Denk hierbij aan wandelen, fietsen, zwemmen, traplopen, dansen, intensief tuinieren of doe mee aan het televisieprogramma ‘Nederland in beweging’. De vorm van bewegen doet er niet toe, als het maar bij je past.

Meer weten over hoe bewegen in het South Beach Dieet beschreven wordt? Het boek Het South Beach Dieet van Dr. Agatston geeft goede informatie over beweging.

 

Hoeveel beweging heeft iemand nodig

 

Ingrid voor en na

Ervaringsverhaal South Beach dieet: Ingrid’s Atkins en South-Beach verhaal


Mijn naam is Ingrid, ik ben 43 jaar, getrouwd en heb twee dochters van 11 en 13. Mijn hele leven voer ik al de strijd tegen de kilo’s.

24 januari 2005 was het zover. Na een boekje in de Allerhande van de Albert Heijn over Atkins nam ik het besluit om (weer eens) op dieet te gaan. Atkins sprak mij direct aan, omdat ik altijd al meer een “hartig” dan een “zoet” mens was.

Direct bij het lowcarb-forum aangemeld en de boeken bij de bibliotheek geleend (en natuurlijk ook gelezen). Dat is echt wel nodig om de opzet en structuur van Atkins te begrijpen.

Ik was meteen bloedfanatiek en zelfs het proeven van de pasta voor de rest van de familie ivm de gaarheid moest een ander doen. Het winkelen kostte de eerste weken veel tijd met al het gelees op potjes en pakjes. Overal zit dextrose in!!

Het ging mij allemaal redelijk makkelijk af en in het begin vlogen de kilo’s eraf. Na een half jaar en ongeveer 12 kg eraf werd ik een beetje Atkins-moe. Het ging allemaal wat langzamer en ik las op het lowcarb-forum over mensen die overstapten naar SB. Omdat je daarbij ook weer wat zuivel, noten en fruit kon gaan eten heb ik de boeken in huis gehaald en ben gaan lezen.

Ik ben overgestapt naar SB en dat beviel prima. Door de wisseling kwam de vaart er ook weer een beetje in.

Een groot verschil met Atkins naar mijn mening, is de grotere mate van vrijheid in de samenstelling van je dieet. Het gaat bij SB meer om toegelaten etenswaren die je qua hoeveelheid zelf moet gaan afstemmen. Dat ging (en gaat) bij mij vooral bij bijvoorbeeld noten nog wel eens fout.

Ik ben blij dat ik met Atkins gestart ben, dat was een heel duidelijke wel-niet situatie waar ik goed mee uit de voeten kon. Toen ik aan low-carb als levenswijze gewend was was de overstap naar SB wel goed te maken. Ik ben bang dat als ik met SB was gestart dat ik het misschien niet had gered.

Inmiddels ben ik 2 jaar verder en bijna 25 kg lichter. In juni 2006 was ik precies 25 kg afgevallen. Nu schommel ik al een half jaar tussen de 62 en 63 kg.

De twee grote veranderingen in mijn leven zijn dat ik nu bijna 25 kg lichter ben en dus kleding aankan die 4 maten kleiner is (maat 38-40 ipv maat 46-48) daarnaast heb ik voor het eerst in mijn leven het idee dat ik mijn gewicht kan beheersen.

Dat laatste is misschien wel het belangrijkste!

Jouw ervaringsverhaal ook op de site?


We zijn altijd op zoek naar ervaringsverhalen van mensen die het South Beach dieet volgen. Stuur ons je ervaringen met een foto en we plaatsen jouw verhaal op deze site! Klik hier om op de Contact pagina te komen

Disclaimer: De inhoud van deze site alsmede de inhoud van alle andere uitingen van Low Carb Dieet NL op internet is met de grootste zorgvuldigheid samengesteld. Low Carb Dieet NL kan echter geen garanties geven met betrekking tot de aard, juistheid of de inhoud van deze informatie. Low Carb Dieet NL is niet aansprakelijk voor eventueel voorkomende onjuistheden of schade dan wel voor de gevolgen van het gebruik van de betreffende informatie, vrijblijvende adviezen of producten. De site is zorgvuldig opgesteld volgens de richtlijnen van Low Carb dieten. Het gebruik van de informatie, vrijblijvende adviezen of producten is geheel voor verantwoordelijkheid van de gebruiker. De eigenaren van Low Carb Dieet NL kunnen nimmer verantwoordelijk worden gesteld voor schade die optreedt aan gezondheid ten gevolge van het opvolgen van vrijblijvende NIET medische adviezen en het gebruik van de producten.