Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Vetten & Koolhydraten


Goede vetten - Foute vetten


Het uitgangspunt bij het South Beach Dieet is dat je geen ‘foute’ vetten eet. Maar wat zijn volgens het boek ‘het South Beach dieet’ de verkeerde vetten en waarom zijn juist deze slecht voor de gezondheid?

In onderstaand stuk vind je een kleine uitleg over vetten, bekeken vanuit het uitgangspunt van het South Beach dieet:

Het goede vetten & Goede koolhydraten boekje


Het South Beach dieet schrijft de goede vetten en koolhydraten voor.

Maar welke voedingsstoffen kunt u dan kiezen tijdens het South beach dieet?

Lees het antwoord in dit handige boekje op tasformaat.


Boekje goede vetten & goede koolhydraten


U vindt in dit boek voedingstabellen en een uitgebreide glycemische index, waarbij u direct kunt aflezen of het voedingsmiddel geschikt is, of dat u het beter kunt vermijden. Een onmisbare hulp bij het volgen van dit werelddieet!


Prijs € 7.50 inclusief BTW


Klik hier om te bestellen

Het eten van vet is niet altijd schadelijk voor het lichaam. Integendeel; vetten zijn van belang als energiebron voor het lichaam. Vetten bevatten onmisbare vetzuren die van belang zijn voor het in stand houden van lichaamsfuncties. Vet levert essentiële vetzuren, nodig voor de celwanden en het immuunsysteem. Vetweefsel in het lichaam beschermt de organen en biedt isolatie tegen kou. Vet is ook een drager van vitamine A en D. Verder is vet een smaakmaker. Een gram vet levert 9 kcal energie (38 kJ). Dat is meer dan het dubbele van de energie die koolhydraten of eiwitten per gram leveren.

Op grond van de scheikundige samenstelling kunnen vetzuren ingedeeld worden in onverzadigde en verzadigde vetzuren.

De onverzadigde vetzuren helpen mee om het cholesterolgehalte van het bloed gezond te houden en ze spelen een rol bij de opbouw van cellen in het lichaam. Onverzadigde vetten kom je tegen in plantaardige oliën, zoals zonnebloemolie, arachideolie, olijfolie en maïskiemolie en in producten gemaakt van plantaardige olie, zoals kuipjes margarine, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, vloeibaar frituurvet, mayonaise en fritessaus; vette vis, zoals zalm, haring en makreel; noten en pinda's.

Verzadigd vet heeft als eigenschap dat het gehalte aan cholesterol in het bloed kan laten stijgen. Hierdoor is er meer kans dat zich vetlaagjes afzetten in de bloedvatwanden, waardoor deze langzamerhand kunnen dichtslibben. Zo kan een hartinfarct of herseninfarct ontstaan. Verzadigd vet kun je herkennen aan het feit dat het stolt zodra het afkoelt. Denk aan frituurvet. Verzadigde vetten komen veel voor in vetten die afkomstig zijn van dierlijke producten.

Voedingsmiddelen met meer verzadigd vet dan onverzadigd vet zijn: boter, vaste bak- en braadvetten, gewone harde margarines, sommige plantaardige margarines, hard frituurvet, vet vlees en vette vleeswaren, volvette kaas, volle melk en volle melkproducten, koffiemelk en -poeder, imitatieslagroom, snacks, gebak, koek en chocolade. Alle vetten en oliën bevatten zowel verzadigde als onverzadigde vetzuren. Maar bij sommige producten overheersen de onverzadigde vetten en omgekeerd.

Transvetten zijn bewerkte onverzadigde vetten. Transvetten ontstaan door olie te verharden zodat deze gemakkelijker kan worden gebruikt in een groot aantal producten. Door hun afwijkende chemische structuur hebben ze echter hetzelfde nadelige effect als verzadigde vetten.. Transvetten komen vooral voor in koek, gebak, voorgebakken friet en hartige snacks. Met foute vetten worden in het South Beach Dieet de verzadigde vetten en de transvetten bedoeld.

Meer over koolhydraten


Net als in ieder koolhydraatarm dieet spelen bij het South Beach Dieet koolhydraten een grote rol.

Bij het South Beach Dieet niet alleen omdat de opname van koolhydraten wordt beperkt, maar ook omdat het bij dit dieet belangrijk is om de goede koolhydraten van de slechte te onderscheiden.

Dr. Agatston

In onze westerse consumptiemaatschappij bevatten veel voedingsmiddelen koolhydraten. Heeft een voedingsmiddel een hoog gehalte aan koolhydraten, dan krijgt het lichaam te maken met een hoge concentratie suiker in het bloed. Om deze suikers snel naar de verschillende organen te sturen zodat het gebruikt kan worden als brandstof, of om op te slaan als brandstof voor gebruik op een later tijdstip, wordt het hormoon insuline aangemaakt. Als er een grote hoeveelheid insuline gelijk vrijkomt, daalt de bloedsuikerspiegel zo snel, dat het lichaam aangeeft dat het een nieuwe hoeveelheid koolhydraten wil ontvangen. Als je nu weer aan deze vraag voldoet door te eten, krijgt je lichaam meer koolhydraten binnen dan nodig en wordt het teveel aan koolhydraten opgeslagen als vet.

Bij het eten van voedingsmiddelen met langzame suikers is er een geleidelijke stijging en daling van de bloedsuikerspiegel te zien. Hierdoor zul je veel minder snel weer trek hebben in nieuw voedsel. Het opnemen van de suikers door het bloed kun je vertragen door het eten van voedingsmiddelen met daarin vezels, zuur en goede vetten. Deze drie verschillende toevoegingen aan koolhydraatrijke voedingsmiddelen zorgen ervoor dat de koolhydraten minder snel door het lichaam opgenomen worden.

Een laagje boter op een sneetje brood zorgt er bijvoorbeeld al voor dat de koolhydraten van de boterham minder snel opgenomen worden. Dus een minder snelle stijging van de bloedsuikerspiegel. Hetzelfde geldt voor een dressing van olie en azijn op salades (vet en zuur vertragen het opname proces van de koolhydraten in de rest van de salade) en vezels in bijvoorbeeld meergranen brood zorgen voor een langzaam proces van de opname van het brood door de maag.

Een hulpmiddel om te bepalen of een voedingsmiddel je bloedsuiker snel of langzaam doet stijgen is de glycemische index. Deze index is een schaal, ontworpen door dr. Jenkins samen met een team Canadese onderzoekers, waarmee de snelheid en mate van stijging in bloedsuiker kan worden gemeten, veroorzaakt door een hoeveelheid voedsel.

Bij het South Beach Dieet eet je bij voorkeur die producten die een langzame stijging en daling van de bloedsuikerspiegel veroorzaken. Dit zijn de goede koolhydraten. Deze koolhydraten staan laag op de glycemische index.

Disclaimer: De inhoud van deze site alsmede de inhoud van alle andere uitingen van Dieet Support Nederland op internet is met de grootste zorgvuldigheid samengesteld. Dieet Support Nederland kan echter geen garanties geven met betrekking tot de aard, juistheid of de inhoud van deze informatie. Dieet Support Nederland is niet aansprakelijk voor eventueel voorkomende onjuistheden of schade dan wel voor de gevolgen van het gebruik van de betreffende informatie, vrijblijvende adviezen of producten. De site is zorgvuldig opgesteld volgens de richtlijnen van Low Carb dieten. Het gebruik van de informatie, vrijblijvende adviezen of producten is geheel voor verantwoordelijkheid van de gebruiker. De eigenaren van Dieet Support Nederland kunnen nimmer verantwoordelijk worden gesteld voor schade die optreedt aan gezondheid ten gevolge van het opvolgen van vrijblijvende NIET medische adviezen en het gebruik van de producten.