Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Veelgestelde Vragen

Dr. Agatston
 1. Moet ik de recepten in het boek volgen of kan ik zelf menu’s samenstellen?

 2. Je moet twee liter water drinken per dag, waarom is dit?

 3. Waarin verschilt het Southbeach dieet van het Atkins dieet?

 4. Is dit een dieet waarbij ik allerlei aparte dingen in huis moet halen?

 5. Is het mogelijk het dieet te combineren met een gezin?

 6. Ik volg het Southbeach dieet nu 4 dagen, maar ik voel me niet lekker. Kan dit met het dieet te maken hebben?

 7. Ik ben nu 5 dagen bezig en al drie kilo afgevallen, maar ik heb een slechte adem en een nare smaak in mijn mond. Is dit normaal en wat kan ik er aan doen?

 8. Nu ik in de tweede fase zit, merk ik dat ik weer ‘zoete’ trek begin te krijgen, zo is het moeilijk het dieet vol te houden.

 9. Als ik het dieet ga volgen, kan ik dan aan voldoende recepten komen om Low Carb te koken?

 10. Wat zijn netto koolhydraten?

 11. In het boek wordt gesproken over de Glycemische index van producten. Hoe kom ik erachter wat de glycemische index van verschillene voedingsmiddelen is en of ik ze kan eten bij het Southbeach dieet?

 12. Kan ik Low Carb producten zoals de Atkins maaltijdrepen combineren met het Southbeach dieet?

 13. Is dit dieet geschikt voor kinderen?

 14. Mag ik Het Southbeach dieet volgen als ik zwanger ben of borstvoeding geef?

 15. Kan ik als vegetariër het SouthBeach dieet volgen?

 16. Ik lust bepaalde voedingsmiddelen niet. Kan ik het Southbeach dieet volgen?

 17. Kan ik light frisdrank nemen terwijl ik het Southbeach dieet volg?

 18. Mag ik alcohol drinken als ik het Southbeach dieet volg?

Moet ik de recepten in het boek volgen of kan ik zelf menu’s samenstellen? Naar boven

De recepten in het boek zijn menusuggesties. Je hoeft deze niet te gebruiken. Je kunt zelf menu’s samenstellen, zolang de toegestane voedingsmiddelen en de regels maar in acht worden genomen. Een lijst met toegestane voedingsmiddelen vind je in het boek Het Southbeach dieet of in het boekje Goede vetten / Goede koolhydraten. Dit boekje geeft tevens informatie over welke voedingsmiddelen zijn toegestaan, welke beperkt gegeten mogen worden of welke voedingsmiddelen vermeden moeten worden.

Je moet twee liter water drinken per dag, waarom is dit? Naar boven

In de eerste fase komt na een paar dagen de vetverbranding op gang. Hierbij komen afvalstoffen vrij. Het is belangrijk dat deze afvalstoffen het lichaam verlaten. Dit kan door voldoende water te drinken. Tevens zorgt dit water ervoor dat het vocht dat gebruikt wordt bij de verbranding weer aangevuld wordt in het lichaam.

Waarin verschilt het Southbeach dieet van het Atkins dieet? Naar boven

Het Atkins Dieet en het South Beach Dieet hebben veel overeenkomsten, maar ook een paar belangrijke verschillen. De grootste overeenkomst is dat beide dieten LowCarb zijn, dat wil zeggen dat er op het menu met name koolhydraatarme voedingsmiddelen staan. Een groot verschil tussen beide dieten is dat Dr. Atkins het eten van alle vetten toestaat (met uitzondering van de transvetten) en dit ook stimuleert met de gedachte dat de vetten na consumptie gebruikt worden voor energie. Door de grote hoeveelheid energie die de vetten geven, heb je al snel een voldaan gevoel en krijg je genoeg energie om lang met je voeding te doen. Op deze manier ga je vanzelf al minder eten en zorgt de vetconsumptie dus niet voor meer vet, maar juist voor minder vet in het lichaam. Dr Agatston vindt ook dat je vet mag eten, maar dan alleen de onverzadigde vetten, zoals olijfolie, vette vis e.d. Het Southbeach dieet kun je dus een magere variant van het Atkins dieet noemen. Het is voor een ieder persoonlijk om te bepalen welk dieet het beste bij je past.

Is dit een dieet waarbij ik allerlei aparte dingen in huis moet halen? Naar boven

Het prettige van het Southbeach dieet is dat je alle voedingsmiddelen gewoon in de supermarkt kunt kopen. Hierbij kun je inkopen in de prijsklasse die je gewend bent. Je hoeft geen dure repen, shakes of vervangende maaltijden aan te schaffen, maar je koopt vlees, vleeswaren, vis, groente, eieren e.d. naar eigen keuze. Wil je, jezelf een keer verwennen met een Low Carb extraatje, zoals pannenkoekenmix, snoep, low carb pasta of low carb brood, dan kun je terecht in onze Low Carb webshop. Hier vind je lekkere voedingsmiddelen die een goede aanvulling zijn op de gewone maaltijden, zoals crackers, maar die ook heerlijk zijn om jezelf eens te trakteren. Wat dacht je van een stukje Low Carb Chocolate cake?

Is het mogelijk het dieet te combineren met een gezin? Naar boven

Het Southbeach dieet is goed te combineren met een gezin. Uiteraard moet je wel je eigen menu aanpassen, maar vooral bij het avondeten gaat dit makkelijk samen met datgene wat de rest van het gezin eet. Zo kun je zelf vlees, vis en groenten eten, terwijl je voor je gezinsleden een aardappelproduct, rijst of pasta serveert. Bij het ontbijt en de lunch eet je uiteraard geen brood, maar low carb voedingsmiddelen zoals gebakken of gekookte eieren, salades, vis en dergelijke. In de praktijk blijkt dit in de meeste gevallen goed te combineren. Tussendoortjes zoals een blokje kaas, worstjes en een gekookt eitje zijn ook voor andere gezinsleden een traktatie en verstandig om te eten.

Ik volg het Southbeach dieet nu 4 dagen, maar ik voel me niet lekker. Kan dit met het dieet te maken
hebben? Naar boven

Wie zich aan de regels van het Southbeach dieet houdt, gaat na ongeveer vier dagen over van een koolhydraatverbranding naar een vetverbranding. Dit kan gepaard gaan met verschijnselen zoals hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid en misselijkheid. Deze verschijnselen verdwijnen na een paar dagen. Belangrijk is dat je het dieet volgens de regels blijft volgen, zodat het lichaam snel aan de vetverbranding is gewend. Ga je nu toch wat koolhydraten eten om het vervelende gevoel kwijt te raken, dan stopt het veranderingsproces en moet je weer opnieuw beginnen. Blijf minstens 2 liter water drinken en slik een goede multivitamine om je lichaam in topconditie te krijgen. Uiteraard bij twijfel over je gezondheidstoestand een huisarts raadplegen.

Ik ben nu 5 dagen bezig en al drie kilo afgevallen, maar ik heb een slechte adem en een nare smaak in mijn mond. Is dit normaal en wat kan ik er aan doen? Naar boven

Een slechte adem is een goed teken! Het betekent dat je de regels van het dieet goed hebt opgevolgd en je lichaam van een koolhydratenverbranding is overgeschakeld naar een vetverbranding. Een gevolg van de vetverbranding is dat je lichaam ketonen produceert. Deze ketonen worden via de adem en de urine uitgescheiden. Ook hier helpt het weer om veel water te drinken, zodat de concentratie van ketonen wordt verdund. Je kunt ook een suikervrij pepermuntje gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan smintjes. Je kunt ook testen of je in ketose bent (dit is de term die gebruikt wordt, als het lichaam in de vetverbrandingsfase zit), door over een klein staafje te plassen. Als je lichaam ketonen uitscheidt verkleurt het staafje donderrood! Deze staafjes, Ketostix, kun je kopen in onze webshop. Het is vaak het eerste teken dat je op de goede weg bent.

Nu ik in de tweede fase zit, merk ik dat ik weer ‘zoete’ trek begin te krijgen, zo is het moeilijk het dieet vol te houden. Naar boven

In de eerste fase wordt de bloedsuikerspiegel al snel stabiel. Dit kun je merken door het verdwijnen van de ‘zoete’ trek. In de tweede fase ga je weer meer koolhydraten toevoegen. Gebeurt dit te snel, dan kan je bloedsuikerspiegel weer instabiel raken en komt de zoete trek weer terug. Ga in dit geval tijdelijk terug naar fase een. Voeg dan heel geleidelijk koolhydraten toe en let op dat je ook voldoende tussendoortjes binnenkrijgt. Deze zorgen ervoor dat de bloedsuikerspiegel niet gaat pieken en helpen zo mee de bloedsuikerspiegel stabiel te houden.

Als ik het dieet ga volgen, kan ik dan aan voldoende recepten komen om Low Carb te koken? Naar boven

Low carb koken kan iedereen. Zolang je oplet dat je de juiste voedingsmiddelen gebruikt, kom je met een maaltijd met groente en vlees of vis al heel ver en een omelet met ham en wat groente is waarschijnlijk ook geen probleem. Wil je aparte, culinaire of gerechten voor speciale gelegenheden klaarmaken, dan zijn er volop mogelijkheden. Zo heeft het Southbeach dieet haar eigen Southbeach dieet kookboek met hierin lekkere recepten die passen bij het Southbeach dieet. In onze webshop vind je tevens algemene Low Carb kookboeken. Kom gerust eens een kijkje nemen!

Wat zijn netto koolhydraten? Naar boven

Netto koolhydraten zijn de koolhydraten die invloed uitoefenen op je bloedsuiker en de enige koolhydraten die meetellen als je een koolhydraatarm dieet volgt. Niet alle koolhydraten hebben hetzelfde effect op onze stofwisseling. Polyolen bijvoorbeeld hebben nauwelijks invloed op de bloedsuikerspiegel. Ook vezels worden (in Amerika) van het aantal koolhydraten afgetrokken. Zo houd je een netto aantal koolhydraten over. Deze worden op Low Carb producten (vooral uit Amerika) altijd per portie vermeld.

In het boek wordt gesproken over de Glycemische index van producten. Hoe kom ik erachter wat de glycemische index van verschillene voedingsmiddelen is en of ik ze kan eten bij het Southbeach dieet? Naar boven

De glycemische index is een systeem dat voedingsmiddelen rangschikt op basis van snelheid en de hoogte waarmee ze de bloedsuikerspiegel laten stijgen na het eten van een bepaald voedingsmiddel. Voedingsmiddelen met een lage GI zorgen ervoor dat de bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Dit zijn dan ook de voedingsmiddelen die in aanmerking komen tijdens het Southbeach dieet. Glycemische indexen zijn o.a. te vinden op het internet. Omdat ook andere factoren meespelen of een voedingsmiddel geschikt is om te eten tijdens het Southbeach dieet, zoals het vet en vezelgehalte, is het handig om het boekje Goede vetten / Goede koolhydraten aan te schaffen. In dit boekje staan van een groot aantal voedingsmiddelen aangegeven of ze onbeperkt, beperkt, af en toe of nooit gegeten mogen worden tijdens het Southbeach dieet.

Kan ik Low Carb producten zoals de Atkins maaltijdrepen combineren met het Southbeach dieet? Naar boven

Het Southbeach dieet stimuleert zoveel mogelijk pure, onbewerkte voedingsmiddelen te gebruiken. Bijvoorbeeld verse gekookte groenten i.p.v. blikgroente en vers geperst sap i.p.v. sap uit een pak. Maar tijdens momenten waarop je niet aan deze voorwaarden kunt voldoen, bijvoorbeeld op reis, tijdens het werk of bij een dagje uit kun je heel goed gebruik maken van een kant en klaar Low Carb product. De Atkins repen, shakes en bakmix kun je in de eerste fase gebruiken. Bijvoorbeeld als vervanging van een ontbijt of lunch. Gebruik in de eerste fase niet meer dan één bewerkt product per dag. In de tweede fase en derde fase kun je kiezen uit een uitgebreid assortiment Low Carb producten die bij het Southbeach dieet passen. Dit kan een aanvulling zijn op je maaltijden zoals vezelrijke low carb crackers of low carb pasta, maar een low carb snack zoals chocolade of een cakeje is natuurlijk ook een lekkere afwisseling!

Is dit dieet geschikt voor kinderen? Naar boven

Het voedingspatroon in de derde fase van het SouthBeach dieet is voor iedereen een heel gezonde leefwijze. Als iedereen in Nederland volgens dit principe zou eten, zou het probleem van overgewicht snel opgelost zijn. Met andere woorden: ook voor kinderen is dit eetpatroon verantwoord en heel gezond. Kinderen vanaf een jaar of 12 kunnen beginnen in de tweede fase van het SouthBeach dieet.

De eerste fase is te streng voor kinderen en moet dus overgeslagen worden. In de tweede fase bestaat de voeding uit voornamelijk vlees, vis, eieren, groenten, kaas, een enkel volkerenproduct, noten en af en toe wat rood fruit. Er wordt minimaal (wit) brood, aardappels, rijst en pasta gegeten. Suikerrijke producten als frisdrank, snoep en schoolkoeken moeten helemaal vergeten worden! Dit hoeft geen probleem te zijn. Een lekker stuk magere kaas, een paar rolletjes vleeswaar met augurk of een gekookt ei is ook heel smakelijk! De lunch op school kan bijvoorbeeld bestaan uit een (koolhydraatarme) volkoren boterham met dikke plakken gebakken kipfilet en wat mayonaise. Als tussendoortje een paar gekookte eieren, blokjes kaas, een zelfgebakken Low Carb muffin, pannenkoekje o.i.d. Een glas light frisdrank hoeft ook niet te ontbreken.

Door het weglaten van de geraffineerde suikers en de snelle koolhydraten zal uw kind snel gewicht verliezen, zich snel prettiger voelen en dit ook uitstralen naar leeftijdsgenoten! Wil het kind toch snoepen? Koop dan voor af en toe een speciaal Low Carb reepje in onze webshop! Hoewel de grootste beloning het gewichtsverlies is, zal een Low Carb snoepje het ook goed doen om een dag SouthBeachen te belonen! Langzamerhand wordt er toegewerkt naar de derde fase, waarin een gezond voedingspatroon voorop staat. Kinderen onder de 12 kunnen de derde fase van het SouthBeach dieet volgen. Ook voor deze leeftijdsgroep geldt; de gezonde manier van eten, het weglaten van de geraffineerde suikers en “snelle”koolhydraten zorgt in de meeste gevallen al voor gewichtsverlies!

Ga je met je kind iedere middag even een stukje fietsen, wandelen, voetballen o.i.d. dan zal dit het afvallen verder bevorderen!

Mag ik Het Southbeach dieet volgen als ik zwanger ben of borstvoeding geef? Naar boven

Gewichtsverlies wordt niet aanbevolen terwijl je zwanger bent of borstvoeding geeft, maar je kunt je gewicht handhaven door in deze periode de derde fase te volgen. Net als in alle andere fasen van het SouthBeach dieet staat in je menu eiwit centraal, inclusief vlees, gevogelte, vis en schelpdieren, groenten, zuivelproducten en volkoren producten. Gebruik natuurlijke gezonde vetten en eet volop groenten en elke dag één portie fruit, zoals aardbeien, bosbessen of grapefruit. Vergeet niet om veel water te drinken. Door deze gezonde leefwijze komt je lichaam in goede conditie! Zodra je stopt met borstvoeding kun je in fase 1 beginnen om het echte afvallen op gang te brengen. Om je goed voor te bereiden op het SouthBeach dieet en de verschillende fases ervan, raden wij je aan de boeken van Dr. Agatston te lezen. In onze webshop kun je deze boeken in aantrekkelijke pakketten kopen!

Het gewicht dat je in negen maanden aankomt, omvat ook de baby, de placenta en het vruchtwater. Het is raadzaam om te voorkomen dat je te veel aankomt door slechte levensmiddelen zoals suiker en geraffineerde meelproducten. Dit is vooral belangrijk in verband met het risico van zwangerschapsdiabetes.

Kan ik als vegetariër het SouthBeach dieet volgen? Naar boven

Ook voor vegetariërs is het SouthBeach dieet geschikt! Gebruik als vlees/ vis vervanger tofu, tempeh of Quorn in de naturel versies. Kant en klare vleesvervangers kun je ook gebruiken, maar let dan goed op het aantal koolhydraten in het product en tel dit mee in het dagtotaal. Op internet zijn er diverse handige koolhydraatwijzers te vinden waar je van verschillende producten het aantal koolhydraten kunt opvragen.

In de eerste fase moet je maximaal 20 gram netto koolhydraten per dag gebruiken om de vetverbranding op gang te brengen en op gang te houden. Je hoeft je niet aan de recepten uit het boek te houden, maar met de toegestane voedingsmiddelen uit de lijst van de eerste fase, aangevuld met koolhydraatarme vegetarische producten kun je zelf de lekkerste recepten en menu’s samenstellen. Ook voor deze groep SouthBeachers geldt: Slik een goede multivitamine en visolie!

Ik lust bepaalde voedingsmiddelen niet. Kan ik het Southbeach dieet volgen? Naar boven

Lust je geen kaas, eieren, zuivel of een ander voedingsmiddel, dan is het toch geen probleem het Southbeach dieet te volgen.Bij het Southbeach dieet kun je eten wat je wilt, mits je de voedingsmiddelen maar kiest uit de lijst met toegestane voedingsmiddelen. Welke voedingsmiddelen dit zijn kun je vinden in het boek: het South Beach Dieet en het boekje Goede vetten / Goede koolhydraten. De recepten en het menuplan uit het boek kunnen gevolgd worden, maar je kunt ze ook als suggestie zien.

Kan ik light frisdrank nemen terwijl ik het Southbeach dieet volg? Naar boven

Bronwater, mineraal- of kraanwater en (kruiden) thee zijn de beste opties voor het binnenkrijgen van vocht. Als je niet zonder frisdrank kunt, kunt je een glas light frisdrank per dag gebruiken. Kijk op het etiket of er geen of bijna geen koolhydraten in de frisdrank aanwezig zijn. Pas op met light vruchtensappen. Deze bevatten meestal teveel koolhydraten.

Mag ik alcohol drinken als ik het Southbeach dieet volg? Naar boven

Je moet tijdens de eerste fase geen alcohol drinken, maar je mag wel een bescheiden hoeveelheid alcohol tijdens de 2e en 3e fase drinken. Als je lichaam de keus krijgt zet het namelijk eerder alcohol om in energie dan vet.Toch werkt alcohol niet als een koolhydraat en verstoort de vetverbranding niet op dezelfde wijze als suiker en andere koolhydraten. Alcoholconsumptie kan door de gist wel candida-symptomen verergeren zoals een opgeblazen gevoel, winderigheid en een onbedwingbare trek in zoetigheid en kan daardoor gewichtsverlies verhinderen. Bier bevat gist en waarschijnlijk ook de meeste gistvormende bestanddelen van alle alcoholhoudende dranken. Af en toe een glas wijn of wodka is de beste keus. Als het afvallen volgens plan verloopt, kunt je af en toe een glas droge wijn drinken als je eenmaal uit de eerste fase bent, maar je moet de koolhydraten wel meetellen voor je dagelijkse totaal. Light bier is ook goed, als je tenminste geen last van candida-problemen hebt. Sterke drank zoals whiskey, jenever, wodka en gin is aanvaardbaar, maar niet mixen met een sapje, tonic of gewone frisdrank omdat die allemaal suiker bevatten. Bronwater, light tonic en light frisdrank mag je wel gebruiken om te mixen. Als je alcohol aan je programma hebt toegevoegd en je daarna plotseling geen gewicht meer verliest, dan moet je geen alcohol meer drinken

Disclaimer: De inhoud van deze site alsmede de inhoud van alle andere uitingen van Dieet Support Nederland op internet is met de grootste zorgvuldigheid samengesteld. Dieet Support Nederland kan echter geen garanties geven met betrekking tot de aard, juistheid of de inhoud van deze informatie. Dieet Support Nederland is niet aansprakelijk voor eventueel voorkomende onjuistheden of schade dan wel voor de gevolgen van het gebruik van de betreffende informatie, vrijblijvende adviezen of producten. De site is zorgvuldig opgesteld volgens de richtlijnen van Low Carb dieten. Het gebruik van de informatie, vrijblijvende adviezen of producten is geheel voor verantwoordelijkheid van de gebruiker. De eigenaren van Dieet Support Nederland kunnen nimmer verantwoordelijk worden gesteld voor schade die optreedt aan gezondheid ten gevolge van het opvolgen van vrijblijvende NIET medische adviezen en het gebruik van de producten.